utorak, 1. studenoga 2011.

Anđeli vs. Đavoli




Nakon sučeljavanja u kupu, momčadi NK Zagreba i RNK Splita u prošlom kolu snage su odmjerili i u domaćem prvenstvu. 


Iako je prije nekoliko dana momčad Splita poražena u kup utakmici s rezultatom 2:0, ipak su u ovu utakmicu ušli sa statusom favorita.






To se može iščitati i iz ljestvice gdje „Splitovci“ zauzimaju treće mjesto, a „Pjesnici“ četvrto. 




Osim rezultatskog naboja, ova utakmica bila je zanimljiva i zbog tradicije klubova, te navijača koji su drukčiji od ostalih.










Radnički nogometni klub Split osnovan je 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom „Anarh“. Samo ime govori kako je ideja anarhizma bila itekako prisutna među osnivačima kluba. U kolovozu 1941. godine mnogi igrači i navijači kluba odlaze u rat. Dan danas su poznati pod nazivom Prvi splitski partizanski odred. Preko 120 funkcionera kluba je izgubilo život u borbama, zbog toga je klub prestao s djelovanjem sve do 1945. godine. Navijači kluba zovu se Crveni đavoli, i uz navijače Zagreba prepoznatljivi su po antifašističkim i antirasističkim porukama na tribini. 







Zagrebova povijest počinje 1919. godine osnivanjem Radničkog športskog kluba Proleter. Nešto je manje burna od one Splitove, no Zagreb se može pohvaliti kako je uz Dinamo i Hajduk jedini osvojio naslov prvaka Hrvatske. Bilo je to u sezoni 2001./02. Njihovi navijači zovu se Bijeli anđeli, tako da je ovo bio i sukob đavola protiv anđela.





Utakmica se odigrala točno godinu dana nakon incidenta u kojem je predsjednik NK Zagreba, Dražen Medić udario jednog od navijača, tako da je gotovo cijela utakmica protekla u verbalnom vrijeđanju Medića od strane „anđela“. 




Osim tog Zagrebovi navijači zamjeraju mu i promjenu grba, te loše vođenje kluba, koji se svake godine bori za opstanak u prvoj ligi uz mizernu posjećenost navijača.








Sama utakmica ponudila je dosta zanimljiv nogomet. Split je poveo golom Ante Vitaića iz slobodnjaka s nekih dvadesetak metara. Ostatak utakmice su mirno čuvali rezultat, te Zagreb nije niti jednom opasno zaprijetio Splitovom golmanu Vukoviću. Nakon katastrofalne greške Zagrebova golmana, Split je i povećao prednost na dva razlike. Strijelac je bio Ante Rebić. Rezultatom 0:2 za Split utakmica je završila. Tako su „splitovci“ učvrstili svoje treće mjesto, dok je Zagreb pao u sredinu ljestvice, na sedmo mjesto.



Zagrebu ostaje utjeha da je vjerojatno dobio jednog navijača u Japanu. Naime „Bijelim anđelima“ se u navijanju pridružio jedan turist iz Tokija koji je do kraja utakmice stajao s njima i bodrio momčad Zagreba.  









Nema komentara:

Objavi komentar