srijeda, 16. studenoga 2011.

"Blokirali smo, blokiramo, blokirat ćemo: fašizam neće proći!


11. studenog Poljska obilježava dan nezavisnosti. Tog dana već nekoliko desetljeća poljski nacionalisti organiziraju tradicionalni „marš nezavisnosti“. Marš koji je u biti skup ekstremnih nacionalista i fašista koji uz ksenofobna skandiranja poput „Poljska cijela bit će bijela“, marširaju gradom.



 









Totalnu izopačenost ovog marša pokazuje i podatak da je tijekom Drugog svjetskog rata od nacističkog bombardiranja stradalo oko 80% varšavskih zgrada. Grad je ponovno uzdignut zahvaljujući trudu poljskog naroda. Danas se zbog toga Varšava često naziva i „nepobjedivi grad“ te „Grad Feniks“.

No danas Poljsku prati reputacija zemlje s izrazitom pristutnošću fašističkog djelovanja. Ponajviše kroz nogometne navijače, ali i razne nacionalstičke i klerofašističke organizacije. Marševima kroz središta gradova samo pokušavaju pojačati taj dojam i demonstrirati snagu tih grupa.

Zaraza fašizmom se širi u Poljskoj

Upravo zbog toga je bilo važno ne dopustiti da se održi ovaj marš 11.11, ujedno i najveći i najvažniji u godini. Prošle godine u obranu svog grada stalo je nekoliko tisuća antifašista koji su spriječili to nakaradno paradiranje po centru grada, pa su ove godine tenzije prije marša bile još veće.














Kontra prosvjed je organizirala organizacija pod imenom 11. listopad (kod nas bi to bio studeni), a pojačanje su imali iz Njemačke, Češke, Bjelorusije ali i Hrvatske.










Od 12 sati antifašisti su blokirali glavnu ulicu u Poljskoj i čekalo se 15h kad su pristaše Nacionalno-radikalnog bloka i Svepoljske omladine uz nogometne navijače trebali krenuti u „marš nezavisnosti“. Prije marša došlo je do nekoliko pojedinačnih incidenta u kojima su antifašisti napadali naciste koji su pokušali probiti blokadu. Sve je kulminiralo u 15h kad su se poljski nacionalisti sukobili s policijom pokušavši probiti policijsku blokadu.











Ni antifašisti im nisu ostajali dužni jer su napadali svakoga koji je dolazio s marša. Na kraju je uhićeno nekoliko stotina prosvjednika i s jedne i s druge strane. Policija je prije prosvjeda preventivno uhitila oko 90 njemačkih državljana koji su došli podržati antifašiste. Uhićeni su  samo zato jer „nemaju što prosvjedovati u drugoj zemlji“. Policija je tako ponovno iznova pokazala koga oni u biti štit



















Osim ta dva skupa, u Varšavi je taj dan prijavljeno još 21 manifestacije koje su doslovno paralizirale grad. 
Pobjedu su i ove godine odnijeli antifašisti, jer se marš na kraju nije održao, a Varšava je ponovno ostala nepobjeđena.



"Fašizam neće proći!"













Nema komentara:

Objavi komentar