utorak, 6. prosinca 2011.

Protiv povećanja policijskih ovlasti!



U Subotu 26.11. u organizaciji Mladih antifašista grada Zagreba održan je tradicionalni Marš solidarnosti. Ovaj je put bio posvećen borbi protiv povećanja policijskih ovlasti. 



Neki od transparenata




Nakon svakih prosvjeda, nemira ili bunta poteže se pitanje povećanja ovlasti. Spominju se policijske ophodnje na konjima, elektrošokeri,  vodeni topovi. No koliko je to u biti opravdano?







Gotovo pa i nezamijećeno je prošao prijedlog o postavljanju dodatnih 225 kamera na 75 različitih lokacija u Zagrebu. 






Na maršu je bilo prosvjednika i iz ostalih zemalja.


Snimanje gradova je u zadnje vrijeme postala praksa po cijelome svijetu. Nešto slično je podiglo dosta prašine u Londonu kad se cijeli grad opremio s 10.000 kamera koje su trebale prevenirati i spriječavati kriminalce i lopove. No rezultati su bili poražavajući. Studije su pokazale malu ili nikakvu korelaciju između kamera i spriječavanja ili otkrivanja kriminala. Samo je tri posto pljački razrješeno zbog kamera. Uvođenje kamera se pokazalo kao teško kršenje privatnosti s nikakvim rezultatom u prevenciji kriminala. No kamere su samo santa leda, od 2009. godine pa nadelje policijske ovlasti sve se više i više šire.








Na maršu se skupili stotinjak ljudi koji su izrazili nezadovoljstvo sustavnim kršenjem prava u kojem se represivni sustav praktički ostamostalio. 




Skup je počeo na Trgu kralja Tomislava u 12h, marširalo se preko Trga bana Josipa Jelačića do Trga žrtava fašizma gdje je održan kratki govor u kojem su se nabrojale brojne ovlasti koje ima policija, i upozorilo kako ne smijemo dopustiti da se Hrvatska pretvori u policijsku državu.













Nema komentara:

Objavi komentar