srijeda, 28. prosinca 2011.

Kutija šibica vrijedna 40.000 kuna

Svaki kraj studenog označava početak Kutije Šibica, najpopularnijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj, a možemo slobodno reći i u cijeloj regiji. To je turnir koji odavno prelazi državne granice. Svake se godine prijavi mnogo ekipa iz Slovenije, BiH, Srbije te ostalih, većinom susjednih zemalja.

A sve je počelo davne 1971. godine kad je grupa entuzijasta predvođena Zoranom Aplencem organizirala prvu „kutiju“. Vjerojatno ni sami nisu vjerovali koliko će ona postati popularna i koliko će ju ljudi pratiti.











Već je 1985. „kutija“ oborila sve rekorde kad se prijavilo nevjerojatnih 648 momčadi. A na turnir se prijaviti može svatko. To je ujedno i najveća draž, jer se i vaša kvartovska momčad može prijaviti i boriti protiv profesionalnih nogometaša. Kako se igra sustavom 5+1, dakle 5 igrača i golman, to pogoduje upravo rekreativcima jer je manje prostora za igru i lakše se braniti. Zbog toga gotovo svake godine nekoliko kvartovskih momčadi dogura dosta daleko u turniru.

Ova godine se održava 41. izdanje. Natjecanje je već došlo do završne faze, točnije do polufinala u kojima se sučeljavaju po dvije zagrebačke momčadi, jedna lička, te jedna dalmatinska.













Prvo polufinale je donijelo odmah i sukob favorita, GPV Elkro Gospić protiv MNK Cvjetno Poliklinike Milojević. Gospićani su u polufinale došli dojmljivom igrom i za mnoge su i prije početka turnira bili najveći favoriti pošto za njih nastupa i nekoliko hrvatskih reprezentativaca. MNK Cvjetno pak do polufinala nije primila niti jedan gol. Utakmica je počela žustro i već nakon par minuta MNK Cvjetno je poveo nakon pogreške obrambenog igrača sastava iz Gospića. No ubrzo su gospićani zagospodarili terenom i bilo je pitanje trenutka kad će izjednačiti.




To se dogodilo minutu prije kraja prvog poluvremena. Nastavak je donio podjednaku igru. Nizale su se prilike na obje strane, a krajem drugog poluvremena vidjeli smo i dva gola, po jedan u svakoj mreži. Najprije su gospićani poveli iz jedanaesterca, a svega nekoliko sekundi kasnije ekipa MNK Cvjetno je izjednačila nakon kornera. Kako je utakmica završila nerješenim rezultatom pristupilo se izvođenju kaznenih udaraca. Ipak je presudilo iskustvo i činjenica da za Gospić brani profesionalac naviknut na takve situacije. Rezultatom 5:3 gospićani su se plasirali u finale.














Drugo polufinale je kvalitetom bilo dosta slabije. Ekipa MNK Ploče suprostavila se timu PNT IPA Zagreb. Pločani su u polufinale došli uz puno sreće i očekivala se lagana pobjeda zagrepčana. Već nakon par sekundi to se potvrdilo kad je PNT IPA Zagreb poveo. Do kraja susreta se mreža pločana sve više punila. Konačan rezultat od 5:1 zorno oslikava i sliku na terenu koja je ličila na igru mačke i miša.




Finale se igra već sutra kad ćemo doznati tko će uzeti glavnu nagradu od 40.000 kuna, momčad GPV Elkro iz Gospića ili pak PNT IPA iz Zagreba. 




Nema komentara:

Objavi komentar