nedjelja, 8. siječnja 2012.

Kuća sevdaha


„Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ „bosanska“ geografski određuje autohtonost sevdalinke, riječ „gradska“ urbanost, a riječ „ljubavna“ sadržajnu tematiku“, tako je sevdah definirao Omer Pobrić, bošnjački zaljubljenik u tu vrstu glazbe. A ona je upravo u Bosni i Hercegovini i najraširenija.





Gotovo u svakom restoranu, kafiću ali i u svakoj kući možete čuti milozvučne tonove koji vjerno dočaravaju sve što se pjesmom htjelo reći. „Sevdah“ je nastao i proširio se osmanskim osvajanjima, a u bosanskom jeziku dobio je značenje ljubavnog žara, ljubavnih jada. Značaj autohtone sevdalinke za razvoj bosanskohercegovačke kulturne baštine po prvi put je potvrđen otvaranjem muzeja u Art kući Sevdaha. 




U sklopu Art kuće je tradicionalni kafić u kojem možete popiti autohtonu tursku kavu, stalna muzejska postava u kojem možete vidjeti presjek života gotovo svih velikana bosanske sevdalinke. Od pionira sevdaha, Himze Polovine, Zaima Imamovića pa sve do Hanke Paldum i Mostar Sevdah Reuniona koji i dan danas nastupaju. 




Od eksponata u muzeju se mogu se vidjeti originalni muzički instrumeniti, osvojene nagrade, plakati, katalozi i brojni drugi sadržaji. 






 U dijelu prostora Art kuće smješteni su također i biblioteka te knjižara, u kojima se nalazi arhivska građa i publicistika koja će svojim sadržajima ponuditi povijesni prikaz razvoja bosanskohercegovačke sevdalinke. Sama Art kuća Sevdaha otvorena je 2008. godine i svakako je jedno od mjesta koje morate posjetiti ukoliko volite sevdalinku.
 











Nema komentara:

Objavi komentar