srijeda, 26. listopada 2011.

We're sometimes antisocial, but we're always anti-fascist!


U sklopu turneje po istočnoj Europi, Njemački Oi! bend Stage Bottles došao je prošli tjedan i u Zagreb.
Već legendarni frankfurtski pankeri drugi puta su gostovali u Hrvatskoj. Kao i prvi put, ponovno su oduševili zagrebačku publiku koja je u potpunosti napunila Mediku.




Stage Bottlesi ove godine slave punoljetnost, od 1993. godine unatoč brojnim promjenama u sastavu, održavaju istu razinu energije i angažiranosti. Žanrovski pripadaju ska, oi! i streetpunk glazbi.

                           
Fontmen grupe

Štand Stage Bottlesa

Kako ne sviraju zbog novca, i nisu profesionalci, nego obični ljudi s ulice, potpuno razumiju probleme o kojima pjevaju u svojim pjesmama. 




Kako bi imali antifašistički uvod u koncert, Prije Stage Bottlesa održala se tribina pod nazivom „Antifašizam i policijska represija“ koju je organizirala Udruga mladih antifašista.




Na njoj se govorilo o sve većem povećanju ovlasti koje dobiva policija, i smanjenju ljudskih prava. Nakon tribine, prikazan je film o Carlosu Javieru Palominu, mladiću ubijenom u Madridu od strane neonacista, dok je išao na antirasističke prosvjede.









„Work for all in a carefree state,
No more anger, no more hate,
No more fighting, Black and White,
                                  We must all learn to unite!“                                  


četvrtak, 20. listopada 2011.

Stipendijom do Londona!


Samo je 2 posto hrvatskih studenata studiralo u inezemstvu, na dnu smo ljestvice koja prikazuje mobilnost studenata, školarine su svake godine sve veće...
O svemu tome, a i još o mnogo toga se pričalo jučer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, na sedmom po redu Sajmu stipendija i prateće obrazovne ponude.





Na sajmu je sudjelovalo 30 institucija iz 9 različitih zemalja, čak je i ministarstvo obrane Republike Hrvatske sudjelovalo sa svojim štandom na kojem su prezentirali svoj program Kadet, gdje svatko može postati stipendist Oružanih snaga RH. Student ostvaruje sva prava, ali i dobiva neke obveze potpisujući ugovor s MORH-om. Glavna obveza je dužnost da se određeni broj godina nakon završetka fakulteta mora raditi u državnoj službi.









No na sajmu su sudjelovale i brojne druge institucije, čak i one izvan Hrvatske. Ove godine se prvi puta na sajmu predstavila zemlja-partner sajma. To je bila Velika Britanija, čija su sveučilišta imala nekoliko štandova na kojima su se prezentirali brojni programi studiranja u toj zemlji.




Posebno zanimljiva opcija je studiranje na daljinu. Ukoliko se iz financijskih, obiteljskih ili pak poslovnih razloga ne možete preseliti u Veliku Britaniju, ispite možete polagati u Zagrebu, a diploma stečena na ovaj način potpuno je jednaka kao da ste studirali u Velikoj Britaniji. No ukoliko se odlučite studirati u Engleskoj, na sajmu ste mogli vidjeti što nude brojna sveučilišta u Londonu, Liverpoolu, Manchesteru i u drugim gradovima. 

Neki od štandova na sajmu 












Osim inozemnih fakulteta predstavili su se i oni domaći. Brojni privatni fakulteti nude bogate programe koje financiraju privatne tvrtke. Paralelno s izlagačkim dijelom sajma, bile su i organizirane brojne radionice, predavanja profesora, ali i studenata koji su iskoristili neke od stipendija te su sad prenosili svoja iskustva znatiželjnima.



U današnje vrijeme kada obrazovanje postaje sve skuplje, i kada ono sve više postaje luksuz, stipendije bi mogle biti riješenje. Stoga bi nadležne institucije, kao i Sveučilišta morali voditi više računa, i osiguravati više sredstava za stipendiranja studenata jer recimo 100 stipendija koje osigurava Sveučilište u Zagrebu za izvrsne studente s prosjekom većim od 4,5 zasigurno nije dovoljno.